PSU-ventilator HP N36L Microserver defect

Door Mick1990 op dinsdag 9 augustus 2016 19:22 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 1.521

In 2009 maakte ik de overstap van het ouderwetse DVD kijken naar externe harde schijven in combinatie met mijn allereerste mediaplayer, de Xtreamer 256MB. Ik was het simpelweg zat om DVD's te branden, op te slaan om vervolgens na een x aantal jaar te merken dat de helft al niet meer leesbaar was. Maar ook HD was enorm bezig met een opmars in de vorm van mkv's. De combinatie mediaplayer en externe harde schijven werkte jaren vlekkeloos. Ik had op dat moment nog nooit gehoord van een NAS, laat staan dat ik wist dat de netwerkpoort op de Xtreamer gebruikt kon worden om video's te streamen via het netwerk. De ironie :+.
In 2011 kocht ik mijn eerste "NAS" ooit, de pricewatch: HP Proliant Microserver N36L voor €229. Eigenlijk is het meer een server dan een NAS, maar ik vind NAS gewoon cooler klinken. :*) Niet alleen de prijs gaf mij de doorslag om voor de N36L te gaan, maar ook de snelheden en de 4-bay. De NAS die destijds in de buurt kwam qua prijs was de pricewatch: Synology DiskStation DS211. Maar die was maar 2-bay en haalde ongeveer de helft kwa write/read-snelheden. Anno 2016 denk ik nog steeds dat HP de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft vergeleken met bijvoorbeeld een Synology of een Qnap.

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1304324994.jpeg
HP Microserver N36L

Het enige nadeel is wel dat de HP Microservers "kaal" zijn en er dus geen mooi en handig OS wordt bijgeleverd. Ik gebruik zelf OpenMediavault en dat biedt mij alles wat ik nodig heb: SMB, NFS, AFP (met Timemachine support), gebruikers met rechten, downloadtools voor torrents, nieuwsgroepen, sickbeard, backups etc.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/openmediavault.png
OpenMediavault
 
 
 

De reparatie

 
Maar goed, jullie kwamen hier uiteraard om te lezen over de reparatie en niet over hoe geweldig mijn leven wel niet is met de N36L... De N36L heb ik nu alweer vijf jaar en draait sindsdien 24/7, in de slaapkamer. Het was dus best wel schrikken toen ik een ochtend rond 04:30 wakker werd met een hoop kabaal. Ik dacht eerst aan de buurman die dagelijks aan het klussen is, want het klonk precies als een boorhamer. Maar het bleek de Microserver te zijn die het lawaai produceerde! Een maand of twee geleden heb ik nog drie schijven vervangen door WD reds, dus ik was al bang dat een schijf defect was geraakt. Gelukkig viel het mee en was het of de casefan of de fan van de voeding. Of beide natuurlijk, maar dat zou wel heel toevallig zijn. Ik hoopte stiekem liever dat de casefan kaduuk zou zijn, want die is veel makkelijker te vervangen. Maar ik heb natuurlijk weer pech: het is de fan van de voeding! Nu zou ik lekker makkelijk een vervangende flexATX voeding kunnen kopen, maar waarom zou ik niet gewoon de fan vervangen? Challenge accepted! De N36L met vier harde schijven verbruikt in mijn situatie maximaal zo'n 50W. Dat is 25% van het maximale stabiele vermogen dat de 200W voeding kan leveren. Daarom maak ik mij na 5 jaar nog geen zorgen over de stabiliteit van de voltages en heb daarom geen vervangende voeding gekocht.


De voeding demonteren was vrij eenvoudig: aan de achterkant van de behuizing (van de NAS) drie schroefjes los draaien, 24-pin van het moederbord demonteren en de molexstekkers die naar de HDD-cage los trekken:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/flexatxthumb.JPG   https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/molexthumb.JPG

Uiteindelijk blijft er na wat beunen het volgende over:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/nasuitelkaarthump.JPG


De voeding uit de N36L (flextATX-formaat):

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/voedingthumb.JPG


Tijd om het beestje eens open te maken voor inspectie:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/voedingopenmakenthumb.JPG

Ondanks het voor mij onbekende merk voeding, ziet het binnenwerk er prima uit. Wel stoffig na 5 jaar!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/stofbendethumb.JPG


Het kabeltje van de fan brengt mij naar een met lijm vastgemaakt soldeerpunt. Gelukkig is het een standaard 2-pins connector wat onder de lijm verstopt zit. Anders had ik extra moeten solderen op de printplaat. Dat was geen ramp geweest, maar liever niet:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/psufan1thumb.JPG   https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/psufan2thumb.JPG


Toch nog een functie gevonden voor mijn inmiddels 14 jaar oude (en wat kromme) geodriehoek! 40x40x20mm gemeten:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fanmeten1thumb.JPG   https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fanmeten2thumb.JPG


Na een korte zoektocht op Google kwam ik onderstaande tabel tegen. De originele fan heeft dus een cfm-waarde van 8,36. Voor zo'n klein fannetje is dat ongekend hoog!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fan.png


De enige fan met een hoge cfm-waarde op dit formaat die ik kon vinden was van Spire, met een cfm-waarde van 7,15. Aangezien de originele fan niet eens lauwe lucht uit blies, leek mij dit geen probleem. Het enige 'nadeel' van de Spire is dat deze een 3-pins connector heeft in plaats van een 2-pins connector zoals de originele fan. Het verschil zit hem in de extra gele draad waarmee de snelheid van de fan kan worden afgelezen. Die gele draad kan ik in dit geval toch niet gebruiken, dus die heb ik afgeknipt. De zwarte en rode draad van de nieuwe fan heb ik gesoldeerd aan de 2-pins connector van de oude fan. Wat krimpkous erover en klaar is de nieuwe fan:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/connectorsthumb.JPG   https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/gesoldeerdthumb.JPG


Alles weer terug ingebouwd en getest zonder harde schijven. En hij doet het weer! 8-)


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fixedthumb.JPG

OpenELEC: Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B

Door Mick1990 op donderdag 5 februari 2015 18:00 - Reacties (56)
Categorie: -, Views: 41.598

Deze week is waarschijnlijk niemand ontgaan dat de Raspberry Pi een update heeft gekregen. Ik was dan ook ontzettend enthousiast en na het lezen van het nieuwsbericht heb ik direct de nieuwe Raspberry besteld.

Hierbij mijn bevindingen tussen het B model en het nieuwe Pi 2 B model met op beide modellen Openelec 5.0.1:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/raspberry.png


De Pi 2 is niet alleen een stuk sneller en iets zuiniger zoals blijkt uit bovenstaande tabel, maar het geheel voelt ook bijzonder smooth aan. Zo blijft het menu ongeacht het scannen van de bibliotheek vlot werken. Het snel doorspoelen van videobestanden gaat ook vrijwel direct. Bij het voorgaande model was dat wel anders...


Mocht je een Pi 2 bestellen: let op dat het nieuwe model een USB-stroomadapter nodig heeft met minstens 2.0 A (2,6A wordt aangeraden als alle vier de USB-poorten worden gebruikt). Gebruik je een stroomadapter die te weinig levert, dan raakt de SD-kaart snel corrupt en kun je het hele zooitje weer opnieuw installeren. Openelec geeft een waarschuwing voor undervolt door rechtsboven in beeld het volgende logo te laten zien:https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/openelecundervolt.png

Mocht je de Pi 2 net als mij voor Openelec gebruiken, let dan op dat de Pi 2 een andere distro van Openelec nodig heeft vanwege de ARMv7 soc. De nieuw gecompilde distro staat inmiddels al op de website van Openelec.

Logitech Z-5500 defect

Door Mick1990 op zondag 13 oktober 2013 12:14 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 10.627

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1214584067.jpg


Al zeker zes jaar heb ik een Logitech Z-5500 setje bij mijn televisie staan waar ik elke dag gebruik van maak. Voorheen had ik er ook een bij mijn computer staan, maar die ging om een nog onbekende reden na een half jaar al stuk. Van Bol kreeg ik het volledige bedrag teruggestort op mijn rekening, dus klasse! Maar je kunt het misschien al raden... De Z-5500 die bij mijn televisie staat is vandaag ook overleden. Ik zat gewoon rustig televisie te kijken en floep, geluid weg. Zowel het lampje om te zien dat het apparaat aan staat, als het LCD-scherm van het bedieningspaneel werken niet meer.

In de subwoofer een Z-5500 zit een zekering en dit was natuurlijk het eerste wat ik heb gecontroleerd. Maar helaas is deze nog intact... Omdat het apparaat al ruim buiten de garantieperiode zit heb ik besloten om het bedieningspaneel maar eens open te maken. En de binnenkant ziet er als volgt uit:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/IMG_0226.JPG


Op het eerste gezicht ziet alles er prima in orde uit. Ik heb als eerst alle bedrading gecontroleerd op fouten. Vervolgens heb ik alle condensatoren (elco's) bekeken. En toen kwam ik al snel tot de ontdekking dat er een elco gesprongen was:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/IMG_0223.JPG


Het is niet erg duidelijk op de foto te zien, maar er zit duidelijk een gaatje in de rood omcirkelde condensator. Iets verderop ligt zelfs wat verkoold vuil, waarschijnlijk afkomstig van de gesprongen condensator.

Van de week zal ik eens langs de electronica-specialist gaan om zo'n condensator te kopen zodat ik hem kan vervangen. Hopelijk werkt het apparaat dan weer naar behoren... Het resultaat horen jullie nog van me.


Update 15-10-2013
Helaas heeft het vervangen van de gesprongen Elco geen nut gehad. Het apparaat werkt nog steeds niet... Mogelijk is door de gesprongen Elco wat doorgebrand. Ik ga het geheel naar een electronica specialist brengen. Hopelijk komt hij er wel uit.


Update 01-04-2014
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst. De set werkt al een tijdje naar behoren. Bij de vorige update was ik vergeten om de stekker in het stopcontact te steken :+. Het vervangen van de condensator heeft dus geholpen! Zo zie je maar dat je met een simpel onderdeeltje van nog geen €1 weer een duur apparaat tot leven kan brengen. Hopelijk houdt de set het nog jaren uit, want ik ben er erg tevreden mee!