OpenELEC: Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B

Door Mick1990 op donderdag 5 februari 2015 18:00 - Reacties (56)
Categorie: -, Views: 40.664

Deze week is waarschijnlijk niemand ontgaan dat de Raspberry Pi een update heeft gekregen. Ik was dan ook ontzettend enthousiast en na het lezen van het nieuwsbericht heb ik direct de nieuwe Raspberry besteld.

Hierbij mijn bevindingen tussen het B model en het nieuwe Pi 2 B model met op beide modellen Openelec 5.0.1:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/raspberry.png


De Pi 2 is niet alleen een stuk sneller en iets zuiniger zoals blijkt uit bovenstaande tabel, maar het geheel voelt ook bijzonder smooth aan. Zo blijft het menu ongeacht het scannen van de bibliotheek vlot werken. Het snel doorspoelen van videobestanden gaat ook vrijwel direct. Bij het voorgaande model was dat wel anders...


Mocht je een Pi 2 bestellen: let op dat het nieuwe model een USB-stroomadapter nodig heeft met minstens 2.0 A (2,6A wordt aangeraden als alle vier de USB-poorten worden gebruikt). Gebruik je een stroomadapter die te weinig levert, dan raakt de SD-kaart snel corrupt en kun je het hele zooitje weer opnieuw installeren. Openelec geeft een waarschuwing voor undervolt door rechtsboven in beeld het volgende logo te laten zien:https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/openelecundervolt.png

Mocht je de Pi 2 net als mij voor Openelec gebruiken, let dan op dat de Pi 2 een andere distro van Openelec nodig heeft vanwege de ARMv7 soc. De nieuw gecompilde distro staat inmiddels al op de website van Openelec.

Volgende: PSU-ventilator HP N36L Microserver defect 08-'16 PSU-ventilator HP N36L Microserver defect
Volgende: Logitech Z-5500 defect 10-'13 Logitech Z-5500 defect

Reacties


Door Tweakers user TommieW, donderdag 5 februari 2015 18:42

Ik heb nu een Raspberry Pi model B (de versie met 256MB RAM). Wat mij er van weerhoudt om hem als mediacenter te gebruiken, is de slechte DAC (storing enzo, niet echt leuk om een film mee te kijken). Is dit bij de RPi 2 verbeterd?

Door Tweakers user IceTeaGX, donderdag 5 februari 2015 20:09

Hmm wou eerst mijn celeron vervangen door een AM1 based systeem, maar misschien moet ik dat herzien naar een rpi2.

Door Tweakers user sypie, donderdag 5 februari 2015 21:32

Het blijft nog steeds een mooi apparaatje om te gebruiken voor 24/7 thuis-services als netwerkschijfje, domotica, meterstanden opnemen en dat soort ongein. Voor het verbruik hoef je het niet te laten in ieder geval.

Door Tweakers user Kodess, vrijdag 6 februari 2015 08:54

TommieW schreef op donderdag 05 februari 2015 @ 18:42:
Ik heb nu een Raspberry Pi model B (de versie met 256MB RAM). Wat mij er van weerhoudt om hem als mediacenter te gebruiken, is de slechte DAC (storing enzo, niet echt leuk om een film mee te kijken). Is dit bij de RPi 2 verbeterd?
Die DAC is al vervangen in de B+, en is hetzelfde gebleven in de RPi 2.
Hij is wel verbeterd, maar ik moet nog testen hoeveel beter.

Dat logo dat aangeeft dat je te weinig stroom levert zit ingebakken. Dat wordt ook weergeven in Raspbian en alle andere OS'en die je erop draait.

Door Tweakers user NightFox89, vrijdag 6 februari 2015 09:25

Zo, dat zijn mooie resultaten. Dat wordt snelgenoeg een upgrade voor de Kodi installatie op de slaapkamer :)

Door Tweakers user balfnl, vrijdag 6 februari 2015 09:32

TommieW schreef op donderdag 05 februari 2015 @ 18:42:
Ik heb nu een Raspberry Pi model B (de versie met 256MB RAM). Wat mij er van weerhoudt om hem als mediacenter te gebruiken, is de slechte DAC (storing enzo, niet echt leuk om een film mee te kijken). Is dit bij de RPi 2 verbeterd?
Je kan kijken om er een HifiBerry kaartje op te prikken, zij hebben eigen DAC's die van een stukje betere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben ze ook een kaartje om bijvoorbeeld S/PDIF aan te sluiten.

Door Tweakers user bonyuri, vrijdag 6 februari 2015 09:45

Netjes! Ik heb nu hier 2 "oude" Raspberrys draaien die enkel muziek streamen.
Voor XBMC heb ik in mijn woonkamer al een NUC omdat ik de Pi te traag vond, maar nu kan ik voor zolder toch zo'n nieuwe Raspberry bestellen.

Zou je ook eens kunnen kijken naar de opstarttijd van OpenELEC? Want ook al trekt hij maar 2W, ik zou hem toch graag uitzetten :)

Door Tweakers user Joepla, vrijdag 6 februari 2015 10:17

Leuk dat je al zo snel je ervaringen deelt!
Heb er 1 in bestelling (komt vandaag binnen als het goed is) en kan niet wachten om Kodi van de "oude" (B+) naar de nieuwe over te zetten.

Juist het "smooth" aanvoelen dat jij noemt, is hetgeen ik ook verwachtte van de nieuwe RPI2. De huidige mist vaak net de response waardoor eea wat stroperig aanvoelt. Voor mij niet zo'n probleem (ik weet nl. dat de RPI een fractie verbruikt tov een gebruikelijke mediaplayer en daardoor accepteer ik ook de beperkingen makkelijker), maar de huisgenoten verwachten toch een wat meer snappy bediening.

Koelblokje staat weer in bestelling, zodat er evt. weer iets overclocked kan worden.
Het is ook nooit snel genoeg ;)

Door Tweakers user maniak, vrijdag 6 februari 2015 10:49

IceTeaGX schreef op donderdag 05 februari 2015 @ 20:09:
Hmm wou eerst mijn celeron vervangen door een AM1 based systeem, maar misschien moet ik dat herzien naar een rpi2.
Celeron en AM1 zijn geen ARM. Kans is groot dat je niet de dingen kan doen met de rpi2 wat je met de Celeron en AM1 wel kan doen.

Door Tweakers user Cave_Boy, vrijdag 6 februari 2015 11:22

Mooi stukje tekst.
Ik snap alleen de CPU usage niet. Dit is 4% - 11% per core. Als ik dit dus vertaal kom ik uit op 16% - 44% totaal?

(Heb de HD playback 2,4GB als voorbeeld genomen)

Dit is natuurlijk minder dan de RP 1 maar men verkoopt dat het 6x krachtiger is. Dan vind ik deze daling in CPU vrij weinig.

Door Tweakers user Thedr, vrijdag 6 februari 2015 11:31

bonyuri schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 09:45:
Netjes! Ik heb nu hier 2 "oude" Raspberrys draaien die enkel muziek streamen.
Voor XBMC heb ik in mijn woonkamer al een NUC omdat ik de Pi te traag vond, maar nu kan ik voor zolder toch zo'n nieuwe Raspberry bestellen.

Zou je ook eens kunnen kijken naar de opstarttijd van OpenELEC? Want ook al trekt hij maar 2W, ik zou hem toch graag uitzetten :)
Bij mij eenzelfde ervaring als bij de schrijver van dit blog: veel soepeler en sneller overall.
Opstarttijd is uitstekend: Kodi interface is al geladen voor mijn TV, een Panasonic P42ST60, daadwerkelijk beeld geeft (RasPi wordt nu ff via USB poort van TV voorzien van voeding).

Door Tweakers user GoT, vrijdag 6 februari 2015 12:10

Tja, dat niet reactief van de menu's bij de RPI B+ nam ik maar voor lief.
Wat ik erger vond was dat het toch niet krachtig genoeg is voor Ī 2-3 % van mijn films.
Bij 1080p films met een hoog bitrate en veel actie erin (explosie etc.) zag je duidelijk een frame drop.
The Hobbit 48FPS zat de CPU al op zijn max met frame drops.
Heb mijn RPI overclocked naar 1100 MHz, nog hoger en het werd onstabiel.
http://tweakers.net/gallery/sys/673470
Dus het zit al op zijn max.
Als de RPI2 wat beter berschikbaar is, dan ga ik het zeker vervangen.
Een voordeel is dat de RPI2 net zo groot is als de B+, dus ik kan mijn case houden.

Wat ik mij afvraag:
Het draait op 900 MHz, werkt het met de standaard snelheid al goed of moet je alsnog overclocken ?
Als het al goed loopt op 900 MHz, kan je het dan nog underclocken ?

Door Tweakers user Lieuwe15, vrijdag 6 februari 2015 13:00

Hoe doet de RPi 2 het met dts decoden en 1080p films?
Daar doet de B+ het niet goed iig (stotteren), met passthrough aan doet hij het wel goed. Maar gezien de cpu vele malen sneller is zou die het misschien wel kunnen ;).

Door Tweakers user IceTeaGX, vrijdag 6 februari 2015 14:32

maniak schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 10:49:Celeron en AM1 zijn geen ARM. Kans is groot dat je niet de dingen kan doen met de rpi2 wat je met de Celeron en AM1 wel kan doen.
Het ging over eem OpenELEC Media center.
Alleen kan ik mijn BluRay station niet zomaar aansluiten op een RPI

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 februari 2015 14:32]


Door Tweakers user Oplichter1994, vrijdag 6 februari 2015 16:01

Ik ben inderdaad ook benieuwd met 1080p films, decoden doet de stereo ut beste. Loopt de Pi 2 ook tegenwoordig lekker met mooiere XBMC skins zoals "Amber"?

Door Tweakers user beefstick, vrijdag 6 februari 2015 16:28

Ik vraag mij het volgende af, misschien dat iemand het kan laten weten.

Ik heb een oude versie (model b, zonder de + ) en die draait bij mij zonder gebruik te maken van de micro usb poort. Ik heb een powered usb3 hub die ik aangesloten heb op 1 van de 2 USB poorten van de PI en dat werkt als een trein, hij levert het vermogen voor de PI en hij doet ook nog dienst als ik iets via usb aan de pi wil hangen. Nu zou ik het graag zo houden als ik een nieuwe PI aan schaf, minder kabels is beter vind ik.

Is er iemand die het toevallig ook op deze manier voor elkaar heeft met de pi2?

Door Tweakers user Mick1990, vrijdag 6 februari 2015 17:26

bonyuri schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 09:45:

Zou je ook eens kunnen kijken naar de opstarttijd van OpenELEC? Want ook al trekt hij maar 2W, ik zou hem toch graag uitzetten :)
Staat nu ook in de tabel :). Is wel met de console geactiveerd dus mogelijk gaat het booten dan ietsje langzamer.
Cave_Boy schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 11:22:

Ik snap alleen de CPU usage niet. Dit is 4% - 11% per core. Als ik dit dus vertaal kom ik uit op 16% - 44% totaal?
In totaal heb je met de Pi 2 400%, dus 44% van 400% of 11% van 100% :)
GoT schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 12:10:

Wat ik mij afvraag:
Het draait op 900 MHz, werkt het met de standaard snelheid al goed of moet je alsnog overclocken ?
Als het al goed loopt op 900 MHz, kan je het dan nog underclocken ?
Ik kijk eigenlijk nooit meer films sinds ik een Pathť Unlimited pas heb, maar ik heb een 1:1 Blu-ray rip geprobeerd (dus echt met BDMV en M2TS) van The Hobbit 2 en van Battleship. Lopen echt perfect! De Hobbit 2 is een BD25 en CPU0 heeft dan een load van 20% ongeveer, alle andere 0%. Battleship is een BD50 en CPU0 heeft daar een load van 40% max en de overige cores rond de 2%. Werkt zonder overclock dus prima. Ik heb zowel op een NFS- als een SMB-share geprobeerd. Het rechtstreeks afspelen van een .M2TS file. Tevens heb ik een tweak gedaan door de buffersize te vergroten. Voor de Pi2 heb ik het volgende staan in advancedsettings.xml:


code:
1
2
3
4
5
6
7
<advancedsettings>
 <network>
  <buffermode>1</buffermode>
  <cachemembuffersize>83886080</cachemembuffersize>
  <readbufferfactor>4</readbufferfactor>
 </network>
</advancedsettings>Buffermode 1 is optimaal voor het afspelen vanaf het netwerk.
Met buffersize 83886080 verhoog je de memorycache naar 80 MB (240 MB daadwerkelijk nodig).
Met readbufferfactor verhoog je de bandbreedte die is toegestaan.

Daarmee loopt het net even wat soepeler, vooral met doorspoelen. Zie voor meer info: http://www.htpcbeginner.c...pi-xbmc-buffering-issues/
Lieuwe15 schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 13:00:
Hoe doet de RPi 2 het met dts decoden en 1080p films?
Daar doet de B+ het niet goed iig (stotteren), met passthrough aan doet hij het wel goed. Maar gezien de cpu vele malen sneller is zou die het misschien wel kunnen ;).
Zover ik heb kunnen zien werkt het bij mij perfect! DTS-HD in een 1:1 Blu-ray BD50 rip werkt perfect zonder stotters. Wordt bij mij wel gedownmixed aangezien ik de Pi rechtstreeks op de Tv heb aangesloten. Maar volgens mij bedoel je dat ook, toch?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 februari 2015 17:27]


Door Tweakers user Joepla, vrijdag 6 februari 2015 20:34

Wow... RPI2 binnen gekregen en draait als een tierelier, wat een verschil!

Wel regelmatig een crash, ongetwijfeld veroorzaakt door de voeding. De undervoltage waarschuwing is ook regelmatig zichtbaar.
Nu op zoek naar wat beters, draaide tot nu toe altijd goed op een Philips DLP2207 2,1A netadapter.

Door Tweakers user Mick1990, vrijdag 6 februari 2015 21:01

Joepla schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 20:34:
Wow... RPI2 binnen gekregen en draait als een tierelier, wat een verschil!

Wel regelmatig een crash, ongetwijfeld veroorzaakt door de voeding. De undervoltage waarschuwing is ook regelmatig zichtbaar.
Nu op zoek naar wat beters, draaide tot nu toe altijd goed op een Philips DLP2207 2,1A netadapter.
Wat heb je er nu allemaal aan hangen? Ik heb een Pi 2 met een wifi remote en een Sandisk Ultra fit 16GB USB3 stick. Een 2.0 merkloos werkt niet, maar een iPad lader (2,1 A 5,1V) werkt perfect.

Door Tweakers user Joepla, zaterdag 7 februari 2015 08:27

@Mick1990: op dit moment alleen een SD (Transcend 16 GB class 10) en een Rii keyboard (via wireless USB onvangertje).

Door Michiel, zaterdag 7 februari 2015 09:30

Dank voor de review. Heb je ook de mogelijkheid om 4K video te testen? Zeker omdat dat binnen afzienbare tijd wel de nieuwe standaard zal worden ben ik benieuwd of de RPI2 ook die bestanden gaat trekken.

Door Tweakers user rony, zaterdag 7 februari 2015 11:47

Een hele verbetering die PI2, ik twijfel nog tussen de Odroid C1 Odroid c1 en deze pi2. Wat specs betreft lijkt me de c1 een betere kodi oplossing, wat software/support betreft verwacht ik meer van de pi2...

Een vergelijking: http://www.cnx-software.c...opment-boards-comparison/

Door wildi258, zaterdag 7 februari 2015 17:35

Ik heb een vraagje als ik de 2 zou kopen kan ik dan de sd kaart wat ik in de 1 heb zo over zetten? Draait de 2 nog steeds op linux want ik heb gelezen dat Windows 10 straks er ook op kan

Door Tweakers user Joepla, zaterdag 7 februari 2015 22:28

Ja draait op Linux.
Nee aparte build voor RPI2, dus niet zomaar SD overzetten.

Door Bartlalala, zondag 8 februari 2015 00:15

Mensen ik heb een probleem; (! ik doe alle handelingen vanachter een macbook pro met daarop gewoon OSX als besturingssysteem !)

Vanmiddag heb ik mijn nieuwe Raspberry Pi 2 binnen gekregen. Het enige wat ik ermee wil gaan doen is XBMC erop draaien, dit wil ik doen doormiddel van Openelec. Nu probeerde ik het via NOOBS te installeren, hierbij gaf hij echter een fout melding toen ik Openelec wilde installeren dat de bestanden niet werden ondersteund.

Ik heb het idee dat mijn Raspberry Pi gewoon nog te nieuw is om echt goed ondersteund te worden, graag een simpele uitleg stap voor stap met daarin beschreven hoe ik zo snel mogelijk zonder in m'n terminal te zitten rommelen, Openelec op mijn Raspberry Pi 2 krijg.


Alvast bedankt en hopelijk krijg ik snel reactie,

Groet Bart

Door Tweakers user Mick1990, zondag 8 februari 2015 11:03

Bartlalala schreef op zondag 08 februari 2015 @ 00:15:
Ik heb het idee dat mijn Raspberry Pi gewoon nog te nieuw is om echt goed ondersteund te worden, graag een simpele uitleg stap voor stap met daarin beschreven hoe ik zo snel mogelijk zonder in m'n terminal te zitten rommelen, Openelec op mijn Raspberry Pi 2 krijg.

Groet Bart
De Pi 2 heeft een ARMv7 SOC en de 'oude' Pi een ARMv6. Dat betekent dus dat je de ARMv7 distro nodig hebt. Als je enkel OpenELEC gaat gebruiken, dan zou ik dat NOOBS niet gebruiken maar gewoon direct OpenELEC. Download hier de Diskimage distro voor de Pi 2. Deze pak je uit totdat je een .img over hebt. Deze kan je dan overzetten of met dd via een terminalvenster, of simpeler met een img writer voor Mac: http://sourceforge.net/projects/piwriter/

Door Bartlalala, zondag 8 februari 2015 17:44

Mick1990 schreef op zondag 08 februari 2015 @ 11:03:
[...]


De Pi 2 heeft een ARMv7 SOC en de 'oude' Pi een ARMv6. Dat betekent dus dat je de ARMv7 distro nodig hebt. Als je enkel OpenELEC gaat gebruiken, dan zou ik dat NOOBS niet gebruiken maar gewoon direct OpenELEC. Download hier de Diskimage distro voor de Pi 2. Deze pak je uit totdat je een .img over hebt. Deze kan je dan overzetten of met dd via een terminalvenster, of simpeler met een img writer voor Mac: http://sourceforge.net/projects/piwriter/
\

Hoi Mick,
Super bedankt; zou je nog iets meer dummy/stap voor stap dit proces kunnen uitleggen?

Door Tweakers user Mick1990, zondag 8 februari 2015 19:23

Bartlalala schreef op zondag 08 februari 2015 @ 17:44:
[...]
\

Hoi Mick,
Super bedankt; zou je nog iets meer dummy/stap voor stap dit proces kunnen uitleggen?
Ik doe het met Mac OSX altijd met een Terminalvenster (Programma's -> Hulpprogramma's):

1. Openelec Diskimage downloaden, ik kreeg een img.gz. Uitpakken zodat er een .img bestandje overblijft. Hernoem dit bestand naar openelec.img en verplaats hem naar de desktop
2. SD-kaartje in de Mac plaatsen
3. Terminalvenster openen, typ 'diskutil list'. Je krijgt dat een lijst met alle schijven / media. Check welke schijf de SD-kaart is, meestal is dat de laatste. Controleer goed of de naam van de SD-kaart en de bestandsgrootte overeenkomt. Bij mij was dat '/dev/disk5' deze gebruik ik verder in mijn voorbeeld
4. Vervolgens typ je in de terminal 'sudo diskutil unmountdisk /dev/disk5'
5. Nu gaan we de .img naar de SD-kaart wegschrijven. Je typt dan het volgende commando in de terminal: 'sudo dd if=/Users/Mick/Desktop/openelec.img of=/dev/disk5' wachten tot de terminal response geeft dat hij x aantal bytes heeft weggeschreven in x aantal seconden.
6. Tot slot typ je weer in de terminal 'sudo diskutil unmountdisk /dev/disk5'
7. SD-kaartje in de Pi en hij moet werken :)


Hier een screenshot van mijnt erminal: https://dl.dropboxusercon...rs/terminalddopenelec.png

Alle commando's overigens zonder aanhalingstekens. Laat maar weten of het gelukt is, succes!

[Reactie gewijzigd op zondag 8 februari 2015 19:41]


Door Tom, maandag 9 februari 2015 16:50

Thanks voor de uitgebreide info. Ik krijg een deze dagen mijn Pi2 binnen en ben van plan hier OpenELEC op te gaan draaien.

Wat ik helaas nergens kan vinden (ook niet op de wiki van OpenELEC): Is de default subtitles plugin van Kodi beschikbaar in OpenELEC? Ik gebruik deze nu vaak aangezien mijn gehele download process geautomatiseerd is. Zou wel jammer zijn als er straks een handmatige stap voor moet doen

#firstworldproblems

Door Tweakers user Xantios, maandag 9 februari 2015 17:06

Tof! :-) Mijn grootste probleem was inderdaad dat de interface op de 1e pi ( Model B zonder plus ) echt niet voorruit te hakken was.

Verder zit ik nog even met dit, benieuwd hoe jullie dit oplossen
het aansturen van de Pi.

Ik gebruik momenteel voor mij HTPC een of andere ( vage ) X10 remote ( Medion )
die ooit mee kwam met een Media PC.

gebruiken jullie de XBMC App voor iOS en Android? en/of wat raden jullie hier in aan?

Door Tom, maandag 9 februari 2015 17:09

Xantios schreef op maandag 09 februari 2015 @ 17:06:
Tof! :-) Mijn grootste probleem was inderdaad dat de interface op de 1e pi ( Model B zonder plus ) echt niet voorruit te hakken was.

Verder zit ik nog even met dit, benieuwd hoe jullie dit oplossen
het aansturen van de Pi.

Ik gebruik momenteel voor mij HTPC een of andere ( vage ) X10 remote ( Medion )
die ooit mee kwam met een Media PC.

gebruiken jullie de XBMC App voor iOS en Android? en/of wat raden jullie hier in aan?
Ik gebruik zelf nu Yatse voor mijn HTPC. Hoop dat dit ook via OpenELEC gaat werken (gok van wel).

Daarmee ben je ook af van de trage menu's

Door Tweakers user beefstick, dinsdag 10 februari 2015 17:24

Yatse werkt inderdaad met openelec, je moet alleen wel even de webserver aanzetten volgens mij. En het is sowieso handig om je PI dan een vast IP adres te geven.

Iemand die al geprobeerd heeft de pi2 via de standaard USB poort te voeden, dus niet via de microUSB?

Door Tweakers user sdevos13, woensdag 11 februari 2015 19:58

Mick1990 schreef op vrijdag 06 februari 2015 @ 17:26:
[...]

Voor de Pi2 heb ik het volgende staan in advancedsettings.xml:


code:
1
2
3
4
5
6
7
<advancedsettings>
 <network>
  <buffermode>1</buffermode>
  <cachemembuffersize>83886080</cachemembuffersize>
  <readbufferfactor>4</readbufferfactor>
 </network>
</advancedsettings>Buffermode 1 is optimaal voor het afspelen vanaf het netwerk.
Met buffersize 83886080 verhoog je de memorycache naar 80 MB (240 MB daadwerkelijk nodig).
Met readbufferfactor verhoog je de bandbreedte die is toegestaan.

Daarmee loopt het net even wat soepeler, vooral met doorspoelen. Zie voor meer info: http://www.htpcbeginner.c...pi-xbmc-buffering-issues/
Hmm, ik heb ook de RPi 2 en probeer een film (.m2ts) van 44 GB te streamen (NFS) via WiFi. Toch moet hij eens in de 10 minuten 30 seconden bufferen. Er is nog zat RAM geheugen over maar de cachemembuffersize simpelweg vergroten lijkt het probleem niet op te lossen.

Heeft iemand anders hier ervaring mee?

Door Tweakers user Mick1990, woensdag 11 februari 2015 22:33

sdevos13 schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 19:58:
[...]


Hmm, ik heb ook de RPi 2 en probeer een film (.m2ts) van 44 GB te streamen (NFS) via WiFi. Toch moet hij eens in de 10 minuten 30 seconden bufferen. Er is nog zat RAM geheugen over maar de cachemembuffersize simpelweg vergroten lijkt het probleem niet op te lossen.

Heeft iemand anders hier ervaring mee?
Blu-rays worden idd niet gecached ben ik achter gekomen, waarom niet is voor mij ook een raadsel. Ik zet nu de Blu-rays om naar mkv's met MakeMKV, dan wordt hij wel gecached. Van Blu-ray naar mkv is enkel de film in een andere container plaatsen en duurt maar 5 tot 10 minuten. Ondanks het cachen lijkt het toch dat de Pi 2 moeite heeft om de buffer vol te houden met de ethernetpoort, laat staan met Wifi. Ik ben iig weer tijdelijk terug naar mijn HTPC totdat er meer over bekend is.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 22:34]


Door Tweakers user sdevos13, donderdag 12 februari 2015 00:06

Mick1990 schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 22:33:
[...]


Blu-rays worden idd niet gecached ben ik achter gekomen, waarom niet is voor mij ook een raadsel. Ik zet nu de Blu-rays om naar mkv's met MakeMKV, dan wordt hij wel gecached. Van Blu-ray naar mkv is enkel de film in een andere container plaatsen en duurt maar 5 tot 10 minuten. Ondanks het cachen lijkt het toch dat de Pi 2 moeite heeft om de buffer vol te houden met de ethernetpoort, laat staan met Wifi. Ik ben iig weer tijdelijk terug naar mijn HTPC totdat er meer over bekend is.
Wanneer je in de root folder dit bestand ".kodi/userdata/advancedsettings.xml" aanmaakt met de volgende data dan cached hij ook Blu-rays. Of dat genoeg is voor files van 50GB moet nog blijken.

<advancedsettings>
<network>
<buffermode>1</buffermode>
</network>
</advancedsettings>

Door Tweakers user Jan Ham, donderdag 12 februari 2015 03:55

Is er een aangeraden minimum lees/schrijf snelheid voor de microsdcard? Is er een merkbaar verschil als je een aanzienlijk snellere(70/50) neem? Verder kan ik geen Nederlandse aanbieders vinden die een 2.6A adapter leveren met de pi2. Of kijk ik niet goed genoeg?

Door Dries, donderdag 12 februari 2015 13:46

Hallo,

Heb sinds kort ook mijn eerste raspberry PI 2. Succesvol Openelec erop geplaatst, afspelen van USB sticks lukt, maar zou graag streamen via wifi.

Heb op mijn macbook (osx 10.10) een map gedeeld via NFS. Als ik in de terminal via showmount -e dit test zie ik inderdaad de map die wordt geshared over het ganse thuisnetwerk (192.168.1.0, mask 255.255.255.0).

Als ik op de PI echter scan naar NFS mappen vind ik niets. Ik ben via hetzelfde draadloos netwerk verbonden dan de macbook. Zie ik iets over het hoofd?

Door Tweakers user Mick1990, donderdag 12 februari 2015 18:23

sdevos13 schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 00:06:
[...]


Wanneer je in de root folder dit bestand ".kodi/userdata/advancedsettings.xml" aanmaakt met de volgende data dan cached hij ook Blu-rays. Of dat genoeg is voor files van 50GB moet nog blijken.

<advancedsettings>
<network>
<buffermode>1</buffermode>
</network>
</advancedsettings>
Gaaf, werkt inderdaad! Niet op een .ISO helaas, maar wel op een Blu-ray mappenstructuur. Tevens heb ik vandaag een update gedaan van 5.0.1 naar 5.0.3 en dat heeft het probleem definitief verholpen. Met 5.0.1 werd de cache niet snel genoeg volgeladen waardoor zware Blu-rays alsnog pauzeerden. Cache was dan 20 MB (max) en zag die langzaam leeglopen naar 0 MB waardoor de film pauzeerde. Nu met 5.0.3 wordt de cache supersnel geladen en blijft ook constant rond die 20 MB hangen. Ook films opstarten gaat nu iets sneller.

Door Tweakers user Slechdt, vrijdag 13 februari 2015 09:02

Waar hebben julie deze RBP 2 gekocht?

Door Tweakers user Joepla, vrijdag 13 februari 2015 20:41

Hier SOS solutions. Goede ervaringen mee, ook met eerdere modellen PI's. Klein probleempje soepel opgelost. Eerlijk over levertijd & voorraad.

Door Odious Trident, dinsdag 17 februari 2015 12:24

Ik ga binnenkort mijn 'oude' b+ vervangen voor zo'n mooie, nieuwe, glinsterende pi2. Wat ik mij afvraag is of er een stabiele versie is van Berryboot? Ik wil nl. naast Openelec ook emulators draaien. Op mijn b+ wilde berryboot nog wel eens crashen. Heeft iemand trouwens al ervaring met emulators op de pi2 en hoe zijn die?

Door Tweakers user T-M4ster, dinsdag 17 februari 2015 19:10

Wat zijn jullie ervaringen met corruptie van de SD kaart? Bij mij (Transcend, 16GB, class 10), was de kaart standaard corrupt na 2 of 3x booten (nette shutdown vanuit OpenElec), waarna het OS niet meer wilde starten.

Heb het OS nu op een 3.0 USB stick staan, en geen last meer gehad. Zou natuurlijk aan het kaartje kunnen liggen, maar deze was ook nieuw (erbij besteld).

Door Tweakers user Mick1990, dinsdag 17 februari 2015 21:43

T-M4ster schreef op dinsdag 17 februari 2015 @ 19:10:
Wat zijn jullie ervaringen met corruptie van de SD kaart? Bij mij (Transcend, 16GB, class 10), was de kaart standaard corrupt na 2 of 3x booten (nette shutdown vanuit OpenElec), waarna het OS niet meer wilde starten.

Heb het OS nu op een 3.0 USB stick staan, en geen last meer gehad. Zou natuurlijk aan het kaartje kunnen liggen, maar deze was ook nieuw (erbij besteld).
Ik heb precies dezelfde ervaring, ook met een nieuwe Transcend 16gb class 10. Staat nu op een USB3.0 stickie en werkt nu perfect.

Door Tweakers user T-M4ster, woensdag 18 februari 2015 12:15

Lijkt toch een issue met de openelec firmware/drivers te zijn.
In dit topic wordt het ook benoemd: http://openelec.tv/forum/...l-corrupts-sd-card-on-pi2
Er lijkt nog geen oplossing te zijn. Ik zal mijn ervaring daar ook eens posten, hoe meer mensen het melden hoe beter lijkt me.

Door Tweakers user Azerion, woensdag 18 februari 2015 16:01

Dries schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 13:46:
Hallo,

Heb sinds kort ook mijn eerste raspberry PI 2. Succesvol Openelec erop geplaatst, afspelen van USB sticks lukt, maar zou graag streamen via wifi.

Heb op mijn macbook (osx 10.10) een map gedeeld via NFS. Als ik in de terminal via showmount -e dit test zie ik inderdaad de map die wordt geshared over het ganse thuisnetwerk (192.168.1.0, mask 255.255.255.0).

Als ik op de PI echter scan naar NFS mappen vind ik niets. Ik ben via hetzelfde draadloos netwerk verbonden dan de macbook. Zie ik iets over het hoofd?
Als het goed is zit er ondersteuning voor Airplay in, dan kan jou macbook de film direct naar de Raspberry toe sturen.

Moet je even in de instellingen zoeken naar Airplay en deze aanzetten

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 februari 2015 16:02]


Door Tweakers user T-M4ster, woensdag 18 februari 2015 16:48

Azerion schreef op woensdag 18 februari 2015 @ 16:01:
[...]


Als het goed is zit er ondersteuning voor Airplay in, dan kan jou macbook de film direct naar de Raspberry toe sturen.

Moet je even in de instellingen zoeken naar Airplay en deze aanzetten
Maar let op, werkt niet met OSX Yosemite!

Door Tweakers user mesa57, woensdag 18 februari 2015 17:59

Verdorie, de Raspberry past niet in het kastje van SOS Solutions als de SD kaart er in zit. Dat wordt zagen c.q. vijlen .... :'(

Door JD60, dinsdag 3 maart 2015 12:06

Heb sinds afgelopen weekend de RP 2 als mediaplayer draaien, super tevreden over. Ik loop elke keer tegen 1 probleem aan en dat is dat hij na een tijd inactiviteit niet meer opstart. De voeding is d.m.v. externe voeding (2A). Als ik de tv (samsung)aanzet ziet deze de CEC ondersteunde apparaten (Chromecast en Kodi). Zet ik de tv bijv. 's avonds aan dan blijt de RP2 niet herkent te worden. Hij staat dan als "recorder" in mijn tv. Hij wordt vervolgens pas zichtbaar als ik de RP2 van de spanning heb gehaald en weer aansluit. Iemand een idee?

Door zambezi, zaterdag 7 maart 2015 20:21

Wil je een mooi stukje besturingssysteem op je raspberry dan moet je er kaosbox opzetten.
Dit draait echt top, kijk op onderstaande website, en meld je eigen aan op de facebook pagina.

http://www.twirp.nl/xbmc-mediabox-voor-raspberry-pi/
https://www.facebook.com/Kaosboxtv?ref=profile

Door Rjj, zaterdag 21 maart 2015 01:05

MESA 57:

Past wel hoor, beetje wrikken. Micro sd komt iets je onder spannening, maar past absoluut.

Door Tweakers user geekeep, woensdag 8 april 2015 02:18

Rjj schreef op zaterdag 21 maart 2015 @ 01:05:
MESA 57:

Past wel hoor, beetje wrikken. Micro sd komt iets je onder spannening, maar past absoluut.
Ik denk dat ik ook een kastje van SOS heb, de Pi 2 past inderdaad niet lekker in die case. Hij (pi 2) lijkt in ieder geval een minieme hoeveelheid groter/dikker en heb daardoor de case een beetje moeten bijvijlen. Als ik iets niet wil is het een SD kaart die onder spanning in de aansluiting zit. Overigens was het onmogelijk de SD kaart te verwijderen zonder een stukje weg te vijlen.
Wat dat betreft was mijn oude B versie case een stuk beter en makkelijker vast te zetten met een stel schroefjes in tegenstelling tot de twee plastic lipjes van de SOS case...

Door Jasper, donderdag 14 mei 2015 21:18

Heeft de Raspberry Pi 2 Model B nou dts en ac3 pass through op hdmi?

Door Thomas van Diepen, woensdag 17 juni 2015 16:25

Grappig weetje: het gekleurde vierkantje die je te zien krijgt zijn eigenlijk 4 pixels die worden opgeblazen.

Door Tweakers user ProfPi, woensdag 17 juni 2015 22:29

T-M4ster schreef op dinsdag 17 februari 2015 @ 19:10:
Wat zijn jullie ervaringen met corruptie van de SD kaart? Bij mij (Transcend, 16GB, class 10), was de kaart standaard corrupt na 2 of 3x booten (nette shutdown vanuit OpenElec), waarna het OS niet meer wilde starten.

Heb het OS nu op een 3.0 USB stick staan, en geen last meer gehad. Zou natuurlijk aan het kaartje kunnen liggen, maar deze was ook nieuw (erbij besteld).
Ik had ook problemen met een gloednieuwe Transcend 16 GB Class 10. Omgeruild voor een SanDisk, en nu is alles in orde.

Door Melvin Baljeu, woensdag 1 juli 2015 18:49

Vraagje na update die automatisch plaats vind krijg ik geen internet meer en is de data aangepast 1-1-1970.
Internet werkt op de laptop.
Andere kabel geprobeerd maar helaas zonder succes.
Geprobeerd ip adres handmatig te vullen maar ook zonder succes.
Ik heb een raspberry pi 2.
Openelec staat wired alleen de status is configuration op de 1 of andere manier wil hij niet connecten.
Enige suggesties wat ik nog kan proberen?

Door tom, zondag 12 juli 2015 22:19

hoi ik wil de rpi 2 bestellen maar wil weten wat het verschil is of ik het model met of zonder wifi pak? kan iemand mij verder helpen?

Reageren is niet meer mogelijk