PSU-ventilator HP N36L Microserver defect

Door Mick1990 op dinsdag 9 augustus 2016 19:22 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 1.320

In 2009 maakte ik de overstap van het ouderwetse DVD kijken naar externe harde schijven in combinatie met mijn allereerste mediaplayer, de Xtreamer 256MB. Ik was het simpelweg zat om DVD's te branden, op te slaan om vervolgens na een x aantal jaar te merken dat de helft al niet meer leesbaar was. Maar ook HD was enorm bezig met een opmars in de vorm van mkv's. De combinatie mediaplayer en externe harde schijven werkte jaren vlekkeloos. Ik had op dat moment nog nooit gehoord van een NAS, laat staan dat ik wist dat de netwerkpoort op de Xtreamer gebruikt kon worden om video's te streamen via het netwerk. De ironie :+.
In 2011 kocht ik mijn eerste "NAS" ooit, de pricewatch: HP Proliant Microserver N36L voor §229. Eigenlijk is het meer een server dan een NAS, maar ik vind NAS gewoon cooler klinken. :*) Niet alleen de prijs gaf mij de doorslag om voor de N36L te gaan, maar ook de snelheden en de 4-bay. De NAS die destijds in de buurt kwam qua prijs was de pricewatch: Synology DiskStation DS211. Maar die was maar 2-bay en haalde ongeveer de helft kwa write/read-snelheden. Anno 2016 denk ik nog steeds dat HP de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft vergeleken met bijvoorbeeld een Synology of een Qnap.

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1304324994.jpeg
HP Microserver N36L

Het enige nadeel is wel dat de HP Microservers "kaal" zijn en er dus geen mooi en handig OS wordt bijgeleverd. Ik gebruik zelf OpenMediavault en dat biedt mij alles wat ik nodig heb: SMB, NFS, AFP (met Timemachine support), gebruikers met rechten, downloadtools voor torrents, nieuwsgroepen, sickbeard, backups etc.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/openmediavault.png
OpenMediavault


De reparatie


Maar goed, jullie kwamen hier uiteraard om te lezen over de reparatie en niet over hoe geweldig mijn leven wel niet is met de N36L... De N36L heb ik nu alweer vijf jaar en draait sindsdien 24/7, in de slaapkamer. Het was dus best wel schrikken toen ik een ochtend rond 04:30 wakker werd met een hoop kabaal. Ik dacht eerst aan de buurman die dagelijks aan het klussen is, want het klonk precies als een boorhamer. Maar het bleek de Microserver te zijn die het lawaai produceerde! Een maand of twee geleden heb ik nog drie schijven vervangen door WD reds, dus ik was al bang dat een schijf defect was geraakt. Gelukkig viel het mee en was het of de casefan of de fan van de voeding. Of beide natuurlijk, maar dat zou wel heel toevallig zijn. Ik hoopte stiekem liever dat de casefan kaduuk zou zijn, want die is veel makkelijker te vervangen. Maar ik heb natuurlijk weer pech: het is de fan van de voeding! Nu zou ik lekker makkelijk een vervangende flexATX voeding kunnen kopen, maar waarom zou ik niet gewoon de fan vervangen? Challenge accepted! De N36L met vier harde schijven verbruikt in mijn situatie maximaal zo'n 50W. Dat is 25% van het maximale stabiele vermogen dat de 200W voeding kan leveren. Daarom maak ik mij na 5 jaar nog geen zorgen over de stabiliteit van de voltages en heb daarom geen vervangende voeding gekocht.


De voeding demonteren was vrij eenvoudig: aan de achterkant van de behuizing (van de NAS) drie schroefjes los draaien, 24-pin van het moederbord demonteren en de molexstekkers die naar de HDD-cage los trekken:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/flexatxthumb.JPG†††https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/molexthumb.JPG

Uiteindelijk blijft er na wat beunen het volgende over:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/nasuitelkaarthump.JPG


De voeding uit de N36L (flextATX-formaat):

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/voedingthumb.JPG


Tijd om het beestje eens open te maken voor inspectie:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/voedingopenmakenthumb.JPG

Ondanks het voor mij onbekende merk voeding, ziet het binnenwerk er prima uit. Wel stoffig na 5 jaar!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/stofbendethumb.JPG


Het kabeltje van de fan brengt mij naar een met lijm vastgemaakt soldeerpunt. Gelukkig is het een standaard 2-pins connector wat onder de lijm verstopt zit. Anders had ik extra moeten solderen op de printplaat. Dat was geen ramp geweest, maar liever niet:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/psufan1thumb.JPG†††https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/psufan2thumb.JPG


Toch nog een functie gevonden voor mijn inmiddels 14 jaar oude (en wat kromme) geodriehoek! 40x40x20mm gemeten:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fanmeten1thumb.JPG†††https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fanmeten2thumb.JPG


Na een korte zoektocht op Google kwam ik onderstaande tabel tegen. De originele fan heeft dus een cfm-waarde van 8,36. Voor zo'n klein fannetje is dat ongekend hoog!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fan.png


De enige fan met een hoge cfm-waarde op dit formaat die ik kon vinden was van Spire, met een cfm-waarde van 7,15. Aangezien de originele fan niet eens lauwe lucht uit blies, leek mij dit geen probleem. Het enige 'nadeel' van de Spire is dat deze een 3-pins connector heeft in plaats van een 2-pins connector zoals de originele fan. Het verschil zit hem in de extra gele draad waarmee de snelheid van de fan kan worden afgelezen. Die gele draad kan ik in dit geval toch niet gebruiken, dus die heb ik afgeknipt. De zwarte en rode draad van de nieuwe fan heb ik gesoldeerd aan de 2-pins connector van de oude fan. Wat krimpkous erover en klaar is de nieuwe fan:


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/connectorsthumb.JPG†††https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/gesoldeerdthumb.JPG


Alles weer terug ingebouwd en getest zonder harde schijven. En hij doet het weer! 8-)


https://dl.dropboxusercontent.com/u/24409276/tweakers/tweakblogs/n36l/fixedthumb.JPG

Volgende: OpenELEC: Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B 02-'15 OpenELEC: Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B

Reacties


Door Tweakers user Starck, dinsdag 9 augustus 2016 19:43

De PSU is gemaakt door het merk Delta. Deze maken eigenlijk alle HP voedingen.
Zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit :)

Door Tweakers user fub, woensdag 10 augustus 2016 09:36

Goed verhaal, hier hebben we wat aan.
Zou mooi zijn om de temperaturen voor en na de vervanging te weten, maar je kunt nu natuurlijk niet de temperaturen voor nog meten. ;) En heb je ook nog gekeken naar het geluid, want dit ding staat natuurlijk wel in de slaapkamer...

Door Tweakers user Hennie-M, woensdag 10 augustus 2016 09:52

Dat die ventilator faalt is helaas een bekend probleem. Ik heb de mijne ook zelf gerepareerd door een ventilator van Scythe. Ik heb deze alleen aangesloten op de sata power connector met een molex verloopje ;)

En uiteindelijk heb ik mijn N36L verkocht en een Microserver G8 voor gekocht. En daar ben ik ook nog steeds superblij mee. Ik heb meerdere mensen overtuigd om zo'n ding te kopen en dus zijn er in mijn omgeving 4 g8's en nog 2 n54l's.

Door Tweakers user dcm360, woensdag 10 augustus 2016 22:27

Na een korte zoektocht op Google kwam ik onderstaande tabel tegen. De originele fan heeft dus een cfm-waarde van 8,36. Voor zo'n klein fannetje is dat ongekend hoog!
Het zou je verbazen hoeveel lucht een klein fannetje kan verplaatsen :) SuperMicro heeft een iets groter fannetje dan dat (28mm diep in plaats van 20mm) die 28,6 cfm doet. En daarbij dan ook wel de stofzuiger uitdaagt op het niveau van geluidproductie, dat dan weer wel :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 augustus 2016 22:27]


Door Tweakers user Mick1990, woensdag 10 augustus 2016 23:25

Starck schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 19:43:
De PSU is gemaakt door het merk Delta. Deze maken eigenlijk alle HP voedingen.
Zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit :)
Kijk, dat is goed om te horen! Een vervangende voeding van Seasonic had mij §59 gekost, dit vervangende fannetje maar §6,25 incl verzenden :)
fub schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 09:36:
Goed verhaal, hier hebben we wat aan.
Zou mooi zijn om de temperaturen voor en na de vervanging te weten, maar je kunt nu natuurlijk niet de temperaturen voor nog meten. ;) En heb je ook nog gekeken naar het geluid, want dit ding staat natuurlijk wel in de slaapkamer...
Hij staat in de slaapkamer, maar wel in een grote inloopkast. Ik heb er gelukkig dus geen last van, maar toen de inmiddels overleden fan ging ratelen, toen schrok ik toch wel even wakker van het geluid :P. Op gehoor klinkt hij wel iets stiller.
Hennie-M schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 09:52:
Dat die ventilator faalt is helaas een bekend probleem. Ik heb de mijne ook zelf gerepareerd door een ventilator van Scythe. Ik heb deze alleen aangesloten op de sata power connector met een molex verloopje ;)

En uiteindelijk heb ik mijn N36L verkocht en een Microserver G8 voor gekocht. En daar ben ik ook nog steeds superblij mee. Ik heb meerdere mensen overtuigd om zo'n ding te kopen en dus zijn er in mijn omgeving 4 g8's en nog 2 n54l's.
Dan hoop ik maar dat de G8's het wat langer vol houden. Het vervangende fannetje dat ik heb gekocht geeft garantie t/m 30.000 uur, ca 3,4 jaar. Ik ben ook superfan van de microservers. Merk gewoon aan de gehele opbouw dat het echt een server is, zoals de USB-poort op het moederbord en het ECC geheugen :)
dcm360 schreef op woensdag 10 augustus 2016 @ 22:27:
[...]
Het zou je verbazen hoeveel lucht een klein fannetje kan verplaatsen :) SuperMicro heeft een iets groter fannetje dan dat (28mm diep in plaats van 20mm) die 28,6 cfm doet. En daarbij dan ook wel de stofzuiger uitdaagt op het niveau van geluidproductie, dat dan weer wel :P
Haha,nu je het zegt! Mijn vader verkoopt van die kleine fannetjes zelfs op 230V, dat was me iets te veel van het goede voor in de microserver :P. Vroeger nog veel mee gespeeld in zijn winkel, weet precies hoe het klinkt. Eindelijk het mysterie over de piep in mijn oor ontrafeld :+

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 13 augustus 2016 19:52

brrrr, open media vault, heb ik ooit ook gedraait, en toen toen bleek die guy die het verzon zijn werk niet te doen en bleken security en bugfixes achter te blijven, daarom ben ik over gegaan naar freenas

Door Jan Veen, woensdag 17 augustus 2016 22:30

Heb zelf ook eens mijn pc ventilator vervangen, duurde nog best lang :D
Gebruik al jaren de desktop niet meer, werkt volgens mij ook niet meer.
Neig de laatste tijd toch vaker terug naar een desktop, ook handig voor gamen en zit net wat beter. Ieder geval een leerzame post ;)

Reageren is niet meer mogelijk